Maaningan Oriasema

Kiiman havainnoinnista

Suurimmalla osalla tammoista munasarjat ovat talvella lepotilassa, jolloin kiimoja ei ole. Pieni osa tammoista säilyttää kierron säännöllisesti läpi vuoden. Kun kevätaurinko alkaa helottaa, lisääntynyt valon määrä saa tamman lisääntymistoiminnot heräämään. Lisääntymiskauden alussa on useilla pidentynyt kiima, jolloin tamma voi olla kiimassa parikin viikkoa, välillä voi olla muutamia välipäiviä. Useimmiten kun tamma on riisunut talvikarvansa, sen kiima on täydellinen, johon siemennettäessä se voi tiinehtyä. Tällainen kiima kestää 3-6 päivää ja sen voimakkuus tammoilla vaihtelee kovasti.

Voimakas kiima on tietysti kotonakin helppo huomata. Tamma tuodaan siittolaan kiiman alkupäivinä. Siittolassa kiimakontrollilla määritetään oikea siemennysajankohta, ja tamma siemennetään. Kun ovulaatio, munarakkulan puhkeaminen, on todettu, tiineystarkastukseen on 14-16 vrk.

Jotkut tammat eivät kotona koskaan näytä kiimaa. Ne voi tuoda siittolaan omistajan valitsemana ajankohtana. On tavallista, että tällainenkin tamma on hyvässä kiimassa oltuaan siittolassa 7-10 päivää. Siittolassa eläinlääkäri tekee kiimakontrollin. Rektalisointi on tamman peräsuolen kautta tehtävä sisätutkimus, jossa selvitetään kohdun, kohdunkaulan ja munasarjojen tilanne ja missä kiima-kierron vaiheessa tamma on. Mikäli todetaan, että kiimaan tuloa jouduttaisiin odottamaan kauan, on mahdollista ja helppoa hormoni-injektiolla (prostaglandiini, ns. kiimapiikki) surkastuttaa keltarauhanen munasarjasta, jolloin follikkelit, munarakkulat, alkavat kasvaa ja kiima alkaa. Toiset tammat näyttävät kiimaa todella huonosti, eivätkä ne ilmaise oriille kiimattomuuttakaan, minkä normaalisti tamma ilmaisee kiukkuna, jos ori tulee liian lähelle.

Tällaisessa tapauksessa on tärkeää tuntea tammojen yksilöllinen käyttäytyminen ja reaktiot, jotta kiiman tunnistaisi käyttäytymisestä. Eräs tammanomistaja huomioi, että ”tamma katseli veräjälle päin”. Tammansa hyvin tuntenut vanhempi mies soitti välittömästi oriasemalle ja sopi tamman tuonnista heti seuraavana aamuna. Se siemennettiin vielä samana päivänä ja todettiin 16 päivän kuluttua kantavaksi.

Osa tammoista on aivan kuin jatkuvasti kiimassa. Kiiman näköinen käyttäytyminen voi olla jokapäiväistä ja häiritä normaalia käyttöä. Syitä tähän on useita. Tammalla voi olla lyhentyneet kierrot, jolloin aito kiima toistuu säännöllisesti, mutta liian usein. Usein tämä johtuu kohtutulehduksesta, joka hoitamattomana johtaa tiinehtymättömyyteen tai varhaisluomisiin. Jotkut tammat virtsaavat usein, niin että virtsaaminen on osa niiden käyttäytymistä. Ne voivat suihkuttaa kiukkuisesti tiineinä tai kiimattomina oriille tai vastustaa kuskin pyyntöjä ruikkimalla virtsaa niin, että kesähelteelläkin kurapressu on tarpeellinen varuste. Tällaisetkin tammat lähes poikkeuksetta kiiman aikana antautuvat oriin läsnäololle. Hännän koholla paikallaan pito ja astumisasento ovat oikean kiiman merkkejä oriille. Myös tulehdus ulkosynnyttimissä voi aiheuttaa jatkuvaa hännän koholla oloa ja virtsailua.

Joskus tapaa myös tammoja, jotka näyttävät kiimaa tiineinä ollessaankin. Tämä on harvinaista, koska tiineyttä ylläpitävä progesteroni on tehokas kiiman estävä hormoni. Erityisesti näiden tammojen elämä tulisi jo tiineyden alkukuukausina rauhoittaa tamman ensisijaiselle työlle, siis odotettavan varsan kasvattamiseen. Oletetun kiiman aikana luomisen vaara on suurimmillaan myös niillä tammoilla, jotka eivät näytä kiimaa tiineyden aikana.

Maaningan Oriasema | Metsäharjuntie 22, 71730 Kinnulanlahti
Ossi Nurmonen, puh. +358 (0)400 450 750 | Iikka Nurmonen, puh. 0440 450 750