Hevonen kantaa 320 – 365 vrk, mutta yhden tamman kantoaika pysyy melko vakiona. Tilastojen mukaan kylmällä kevättalvella synnyttävä tamma kantaa pitempään kuin keskikesällä varsova, ja orivarsaa tamma kantaa kauemmin kuin tammavarsaa. Paras tae saada terve ja hyväkuntoinen varsa on hoitaa tamma mahdollisimman hyvin. Lihava, kiiltävä ja virkeä emä tekee terveen varsan. Emän tulee päästä joka päivä kantoajan loppuun asti ulos piehtaroimaan ja liikkumaan, myös kovilla pakkasilla. Tosin hyvin kylmällä ilmalla hevonen jää pian paikalleen seisomaan häntä tuulta vasten, jolloin pitkästä ulkoilusta ei ole hyötyä, vaan pikemminkin aineenvaihdunta ja ruuansulatus hidastuvat. Parasta on tietenkin kesä ja laiduntaminen.
Emä tarvitsee sopivasti väkirehua, riittävästi hyvälaatuista valkuaista, kivennäisiä ja vitamiineja, raikasta vettä sekä paljon hyvää heinää. Näistä tekijöistä muodostuu hevosen tasapainoinen ruokinta koko sen elämän ajan. Erilaiset hevoset rodun, iän ja työn mukaan vain tarvitsevat yksilöllisesti enemmän jotain ja vähemmän jotain toista.
Kun varsominen lähestyy, tamman utare kasvaa. Vain pienellä osalla tammoista maito tulee utareeseen vasta varsomisen jälkeen. Yleensä ensin utare kasvaa, mutta lypsettäessä mitään ei tule. 3-6 viikkoa ennen varsomista maitorauhanen kehittyy ja utareeseen tulee kirkasta nestettä. Maidon esiaste muuttuu varsomisen lähestyessä. Vasta 12 – 24 h ennen varsomista maito muuttuu valkeaksi, kun Ca- ja Mg-pitoisuudet nousevat, ja tästä tiedetäänkin, että varsominen on lähellä. Yleensä pari päivää, mutta joskus 1-2 viikkoa ennen varsomista nännin päähän ilmestyy vahatipat. Yö on yleisin varsomisaika, sillä tamma haluaa varsoa yksin rauhassa kenenkään näkemättä. Jos tilanne ei ole tamman mielestä sopiva, se voi lykätä varsomista useita päiviä. Jos tamman elämä on säännöllistä, myös sen ruokahalun muutokset kertovat varsomisen lähestymisestä. Viimeisinä viikkoina sen mahaan ei mahdu enää yhtä paljon ruokaa kuin aiemmin, ja se alkaa itse vähentää syömistään. Jos tamma normaalisti syö iltakauransa nopeasti, ja se jättääkin kauransa syömättä, on hyvin todennäköistä. että se varsoo muutaman tunnin sisällä.
Tamma on hyvä synnyttäjä, ja usein omistaja pääsee toteamaan, että varsa on syntynyt ja kaikki on kunnossa. Kun sikiökalvot puhkeavat ja lapsivesi tulee, varsa syntyy puolessa tunnissa. Mikäli synnytys pitkittyy, varsa on vaarassa kärsiä hapen puutteesta. Tällöin on kiire ja kokenut auttaja on tarpeen. Eläinlääkäri harvoin ehtii riittävän nopeasti paikalle.
Vaikka syntynyt varsa olisi omistajalleen/hoitajalleen ensimmäinen, hänen tulisi osata auttaa, jos se tarvitsee apua. Voi käydä niinkin, ettei varsa itse saa rikottua sikiökalvoja ja on vaarassa tukehtua pussiinsa. Rikkomalla kalvot nopeasti varsa pelastuu. Synnytyksen loppuvaiheessa jälkeiset eli sikiökalvot ja napanuora syntyvät, tavallisesti kahden tunnin kuluessa varsan syntymästä. Mikäli jälkeiset eivät ole irronneet kuuden tunnin kuluttua varsan syntymästä, on parasta kutsua eläinlääkäri.
Terve varsa pyrkii heti syntymän jälkeen makuulle rintansa päälle. Mikäli se ei tee näin, voi odottaa hankaluuksia. Kolmen tunnin sisällä syntymästä varsan tulisi itse nousta imemään emäänsä. Mikäli se ei itse nouse, varsalle on juotettava emän maitoa, kun sen suoli on vielä valmis vastaanottamaan ternimaidon elintärkeät vasta-aineet ja ravinteet. Terve varsa käy utareella useita kertoja tunnissa ja se juo utareen tyhjäksi tai ainakin veltoksi. Emän alla hoiperteleminen ei riitä, vaan tulee varmistua, että varsa todella juo. Jos et tiedä, juoko se, vahdi niin kauan, että varmistut asiasta. Jos varsa ei löydäkään nisää omin avuin, opasta ja tue sitä, jotta se pysyisi pystyssä imiessään. Yleensä heikkokin varsa vahvistuu hyvin nopeasti, jos se saa ajoissa ja tarpeeksi emän maitoa! Ja liian vähäinen maidon saanti tai ternimaidon myöhästyminen on yleisin syy siihen, että vastasyntynyt varsa sairastuu.
Mikäli varsominen on sujunut hyvin ja varsa on terve, tamma voidaan siementää varsakiimaan. Varsakiima voi olla jo kuuden päivän kuluttua varsomisesta. Joskus varsakiiman siemennysaika on vasta 18 vrk kuluttua varsomisesta, mutta yleisin aika on 7 – 9 vrk varsomisesta. Mikäli tammaa ei siemennetty varsakiimaan tai se ei tiinehtynyt, seuraava kiima on kolme viikkoa varsakiimasta eli yleensä kun varsa on 28 – 30 päivän ikäinen.
Maaningan Oriasema | Metsäharjuntie 22, 71730 Kinnulanlahti
Ossi Nurmonen, puh. +358 (0)400 450 750 | Iikka Nurmonen, puh. 0440 450 750